Er zijn meerdere motoren met beperkte of zeer beperkte oplage gebouwd door Ford. Deze zullen we in Nederland vermoedelijk niet tegenkomen. Enkele hiervan zijn het vermelden wel waard.

Flathead V8

Ford's eerste V8 voor massa productie was meteen de eerste V8 voor massa productie. Hoewel V8's al langer werden geproduceerd was de Flathead V8 van Ford de eerste V8 die in elke auto die Ford verkocht geleverd kon worden, zelfs pick up trucks. Al vrij snel werd de motor populair bij racers op de zoutvlaktes bij Salt Lake City en hot rodders in Californie. Toen de productie stopte in 1953 was hij 21 jaar in productie geweest en tot die tijd de langst geproduceerde motor ter wereld. In eerste instantie was de motor 221 CID, maar dit werd al vrij snel vergroot naar 239, waar er het meeste van zijn gebouwd. De 221 motor was enorm onder vierkant met een boring van 3.0625 inch en een boring van 3.75 inch (later hadden big blocks vaak een kortere slag!). later werden er nog een 135, 255 en 337 CID motor geproduceerd. Ook maakte Lincoln een V12 Flathead op basis van Fords V8. De V12 is zeer zeldzaam. Voor de V8 zijn verrassend veel onderdelen en zelfs performance onderdelen te krijgen, vermoedelijk omdat deze motor heel lang populair is gebleven bij racers. De motor heeft een bepaalde status gekregen in de "All Stock Hot Rods" en de "All Ford Hot Rods" wereld. Bij deze mensen is het belangrijk om een Hot Rod te maken met originele motoren of om Ford Hot Rods te bouwen met alleen Ford onderdelen. Offenhauser is een hele bekende naam in deze wereld voor performance onderdelen zoals inlaten, carburateurs en ontstekingen. Ook worden de oude Downdraft Stromberg carburateurs nog vaak gebruikt op deze motoren.

Windsor V8 Based

DOHC Indycar

Door Ford werd voor Indycar een DOHC motor gebouwd met de inlaatkleppen aan de buitenkant van de kop en de uitlaatkleppen in het midden. De Hilborn injectie werd rechtstreeks tussen de 2 nokkenassen op de kop geplaatst en de 180⁰ Header met hele korte primaire buizen zat tussen de koppen geplaatst. Onder deze exclusieve set-up zat een gewone productie Ford 90⁰V8 motor. De 4 nokkenassen werden door tandwielen aangedreven, waardoor de voorkant van de motor wel heel anders oogde. In die tijd werden dit soort race conversies nog gewoon aan het publiek aangeboden en onder andere A.J. Foyt heeft deze set verkocht in de jaren 60. Hij gebruikte deze motoren, voorzien van 2 turbo’s in verschillende races.

Gurney Weslake

Dan Gurney ontwikkelde koppen met speciale mechanische injectie voor Indycar. Hoewel de uitlaten wel aan de buitenzijde van de motor zaten was deze kop voor de rest best speciaal. Een speciale inlaat voor de Hilborn injectie en grote in- en uitlaatpoorten maakten dat deze Windsor motor 600 pk! overbracht. Ook was de compressie aanzienlijk hoger, maar hoe hoog is niet geheel duidelijk.

Gurney Eagle

Deze motor had gewoon 1 nokkenas op dezelfde positie als de standaard 90⁰V8 motoren. Daar hield de gelijkenis wat betreft de kleppentrein wel op. Met 3 kleppen per cilinder (2 inlaat, 1 uitlaat), de uitlaten in het midden (zoals de DOHC) en ook een mechanische injectie was dit weer een unieke vertoning op de racebanen.

385 Serie V8 Based

Boss 494 Can Am

Toen de Boss 429 uitkwam was meteen duidelijk dat de koppen gemaakt waren om te ademen. Dat kwam in NASCAR al goed tot zijn recht, maar net voordat Ford stopte met fabrieksteams werd nog even het huzarenstukje ontwikkeld. Een volledig aluminium blok met Boss 429 koppen. Met de slag van de 460 motor en een boring van 4.52 inch kwam men aan 494 CID. Uniek in aantallen, maar later werden er door diverse dragrace teams meerdere aluminium blokken geproduceerd en voorzien van 429 Boss koppen. Origineel uniek, maar de onderdelen zijn nu goed leverbaar en worden nieuw geproduceerd.

Boss V8

Dit is de opvolger van de V10 Modular motor maar eigenlijk meteen ook de opvolger van de 385 Big Block V8. Deze motor wordt dan ook als een Big Block beschouwt. Alleen verkrijgbaar als 6.2 liter V8 heeft deze motor enkele overeenkomsten met de Modular motor. Voornamelijk zijn het “deep skirt” ontwerp en de bovenliggende nokkenassen vergelijkbaar, maar het grootste verschil zit hem in de afstand tussen de cilinders. Voorlopig wordt deze motor alleen in trucks geleverd, al geeft hij in de F150 raptor XT wel een voorproefje van de mogelijkheden, door er 500 pk uit te persen zonder toevoeging van turbo’s of superchargers.

Rousch heeft van de Boss serie motor een 777 versie ontwikkeld voor Ford. 777 staat voor 7 liter, 700 pk, 7000 rpm. Ook deze motor heeft geen turbo of supercharger.

UA-40769013-1