Holley carburateurs genieten mijn voorkeur. In eerste instantie is het een lastige carburateur om mee te werken omdat hij vrij gecompliceerd is en niet zomaar doet wat je verwacht na een verandering. Naarmate ik er meer mee heb gewerkt en inmiddels door heb wat ik bij elke verandering kan verwachten vind ik het de beste keuze voor een V8 waar het een en ander van verwacht wordt.

Het is een carurateur die vrij veel kennis verlangt voordat je eruit kan halen wat een Holley te bieden heeft. Maar als hij eenmaal correct afgesteld is loopt de motor ook perfect en heb je een stottervrije acceleratie met verrassend goed brandstofverbruik. De rede dat hij lastig is om af te stellen is ook meteen de rede dat hij het meeste te bieden heeft. Elk circuit is op meerdere vlakken verstelbaar, waardoor er een precieze afstelling mogelijk is. Ook zijn er voor Holley meer gemodificeerde onderdelen te krijgen en is er met modificatie meer winst te behalen.

Holley carburateurs zijn in bijna elke maat te krijgen, de meest vorkomende zijn: 600, 650, 715, 750, 780, 830, 850, 950, 1050, 1150, 1250 CFM (Cubic Foot/Minute). ook zijn ze verkrijgbaar in meerdere type:

-4150. Dit model heeft aan de primaire- en secundaire zijde een "metering block" waarin de brandstof wordt vermengd met de lucht. deze zijn zowel als "mechanical secondary" (befaamde "double pumper") als "vacuum secondary" te krijgen.

-4160. Dit model heeft aan de primaire zijde een "meterig block" zoals de 4150, maar aan de secondaire zijde een "metering plate" die het mengsel verzorgen. De keuze voor een plaat aan de secondaire zijde is uit kosten oogpunt gemaakt. De enige manier om de secondaire zijde aan te passen is door het verwisselen van de plaat. dit is overigens zeldzaam noodzakelijk. Deze carburateurs zijn uitsluitend als "vacuum secondary" versie verkrijgbaar

-4500. Dit is de beroemde “dominator”. Een toepasselijke naam omdat dit type carburateur  bij introductie op de racetracks eind jaren ’60 meteen met bijna alle prijzen ervandoor ging. Tegenwoordig worden in zowel NASCAR als op de dragrace baan bijna alleen Dominators of hiervan afgeleide carburateurs gebruikt. Deze carburateurs horen alleen thuis op een Big Block met een gezonde lust voor hoge toerentallen. In alle andere gevallen is dit type gewoon te groot. Deze carburateurs hebben veruit de meeste afstel mogelijkheden van alle carburateurs en dit is dan ook een langdurige klus om dat voor elkaar te krijgen. Een Dominator past alleen op een inlaat met “Dominator flange”. De kleinste Dominator is 950 CFM.

UA-40769013-1