De LS serie is een compleet nieuw ontwerp en de opvolger van zowel de generatie I en de LT motoren. Als eerste werd de 5.7 liter LS1 geproduceerd voor onder andere de Corvette C5. Behalve de cilinderinhoud heeft deze motor niets gemeen met zijn voorgangers (de cilinder inhoud is in werkelijkheid geen 350, maar 345 CID, afgerond in liters 5.7). de motor heeft geen verdeler maar elektronisch geregelde ontsteking, met een aangepaste volgorde (in plaats van 1-8-4-3-6-5-7-2 is de nieuwe volgorde 1-8-7-2-6-5-4-3). De LS6 is een high performance versie van de LS1 en alleen voor de Corvette en Cadillac CTS-V geproduceerd.

De LS2 is de opvolger van de LS1 en werd de enige small Block V8 serie sinds de originele generatie I small Block sinds 2003 niet meer wordt geproduceerd. De motor is met 6 liter iets gegroeid ten opzichte van de LS1 en behalve kleine productie veranderingen en een hoger vermogen is er  niet een groot verschil, alleen de compressie is iets verhoogt.

De LS7 is de opvolger van de LS6 serie als high performance motor, geproduceerd voor de Corvette Z06 met een cilinder inhoud van 7 liter. De motor levert 505 pk en wordt met de hand geassembleerd. De LS7.R is een race uitvoering van deze motor voor de C6R corvette welke onder andere deelneemt aan Le Mans. De LSX is een crate engine versie van de LS7 met een gietijzeren onderblok.

De LS3 is de opvolger van de LS2 en de standaard motor voor de Corvette sinds 2008. De motor is geheel van aluminium en produceert 430 pk. met betere koppen en andere inlaat is de motor aangepast, maar verschilt verder niet veel van de LS2.

De LS9 is een supercharged 6.2 liter motor welke is gebaseerd op de LS3. Uitgerust met een Eaton “roots blower” werd deze motor alleen in de ZR1 Corvette geleverd met 638 pk. de LSA is vergelijkbaar met de LS9 alleen met een beetje minder vermogen, een nog steeds respectabele 556 pk. een iets kleinere supercharger en iets lagere compressie zorgen voor het verschil in vermogen. Deze motor is alleen te vinden in de Cadillac CTS-V en de 2012 Camaro ZL1, in het laatste geval met 580 pk.

Er zijn van deze motoren meerdere versies met verschillende inhouden, maar die zijn voornamelijk niet geschikt voor performance of zijn vergelijkbaar in ontwerp en mogelijkheden. De truck motoren worden Vortec motoren genoemd. Een 5.3 liter LS motor voor trucks wordt dan een 5300 Vortec motor.

Er zijn enkele problemen geweest met deze motoren maar in de loop der tijd zijn de meeste opgelost. Sommige LS motoren uit het begin van de productie hadden last van een te ruime speling tussen zuiger en cilinder boring, wat resulteerde in een kloppende motor. Naarmate de temperatuur oploopt zet de zuiger uit en neemt het kloppen af of verdwijnt in zijn geheel. Ook is er een serie gemaakt tussen 2004 en 2006 waarbij de cilinder kop kon scheuren. 

UA-40769013-1