Chrysler begon in 1951 voor het eerst met serie productie van een V8 motor. De motoren werden door alle divisies gebruikt en vanaf midden jaren ’60 was er, in tegenstelling tot GM, geen onderling verschil in de motoren. Net als Ford en Chevrolet, had Chrysler een uiterst succesvolle small Block versie die bijna 40 jaar geproduceerd is in meerdere vormen.

Chrysler’s 2e generatie Hemi is simpelweg legendarisch. De 426 Hemi motor heeft op ieder niveau van autosport, van NASCAR tot Dirt-Track en Drag racen succes gehad. Weinig motoren hebben zo’n mytische naam als de Hemi. Het maakt niet uit welke auto je hebt, als er een 426 Hemi motor in ligt is dat de rede dat het een klassieker is.

Ook bij Chrysler waren de Big Blocks eind jaren ’60 en begin jaren ’70 de motoren van allure. Maar ook bij Chrysler werd door de olie crisis van midden jaren ’70 de productie grotendeels stop gezet, behalve voor de zware Dodge Trucks. De nieuwste motoren van Chrysler dragen weer de naam Hemi, maar dit is alleen in naam. Het ontwerp van de nieuwe serie motoren met deze naam is een moderne variant van het “pent-roof” ontwerp. Hierbij staan wel de kleppen tegenover elkaar, maar is van een half ronde verbrandingskamer geen sprake meer. Desalniettemin doen de prestaties van deze motor de naam Hemi wel eer aan.

Afbeeldingsgalerie

UA-40769013-1