Ford is de eerste Amerikaanse auto fabrikant die een V8 in serie begon te produceren. De befaamde Flathead V8 uit 1932. Met deze motor werd tot in de jaren 50 fanatiek geracet, maar zijn nu te zeldzaam en te waardevol om mee te racen. Sommige “resto-rods” hebben nog een Flathead V8 maar ze zijn zeldzaam, hoewel er nog steeds diverse onderdelen voor gefabriceerd worden.

Er zijn door Ford vele series V8 motoren gebouwd, maar er zijn 4 oude series motoren en de nieuwe Modular serie V8 motoren die veelvuldig worden gebruikt.

De MEL serie V8 was een serie speciaal ontwikkeld voor grote, full size auto’s van Mercury, Edsel en Lincoln, vandaar MEL. Deze motoren waren groot, zwaar, betrouwbaar en log. Er zijn voor deze motoren praktisch geen reserve onderdelen verkrijgbaar en al helemaal geen performance onderdelen.

De FT serie Big Block V8 was in grote lijnen hetzelfde als de FE serie, maar speciaal ontwikkeld voor trucks. Veel onderdelen zijn uitwisselbaar, en een FT motor is relatief simpel om te bouwen naar FE specificaties. In sommige gevallen zijn FT blokken juist wenselijk vanwege hun sterke onderblok.

De Y-Block small en big blocks waren voor Lincoln en Edsel ontwikkeld en zijn ook niet geschikt voor performance doeleinden. Ook hier zijn nog maar weinig onderdelen voor te krijgen.

Afbeeldingsgalerie

UA-40769013-1