Carburateurs zijn op vele motoren nog steeds aanwezig om de motor te voorzien van het juiste mengsel van brandstof en lucht. Een slecht werkende carburateur verbruikt meer brandstof met een slechter rendement, vervuilt de motor en levert prestaties die onder de maat zijn voor een Amerikaanse auto met een potente V8.

OE Carburateurs

Dit zijn de carburateurs die door fabrikanten als Original Equipment werden gemonteerd. Dit betekent dat deze carburateurs zowel in de catalogus van de fabrikant stond, maar ook verkrijgbaar is/was bij de dealer. In het geval van Amerikaanse auto's zijn er maar enkele fabrikanten geweest die veelvuldig werden gebruikt door autofabrikanten. De bekendste voorbeelden zijn Holley, Carter, Quadrajet en in mindere mate Autolite. Alleen Holley levert nog steeds in grote getallen nieuwe carburateurs. Edelbrock maakt gemodificeerde "square bore" versies van Carter. Edelbrock carburateurs vallen daarom niet in het OE segment. Ook zijn de onderdelen tussen Edelbrock en Carter niet uit te wisselen. Quadrajet was een GM bedrijf, maar werd ook op auto's gebruikt die niet door GM werden geproduceerd, veel eigenschappen van de Quadrajet zitten verwerkt in de Edelbrock carburateurs. Autolite maakte relatieve High Performance carburateurs, het beste voorbeeld de "inline 4" op een speciale inlaat voor de '70 Mustang 302 Boss, verder zijn er vele modellen gemaakt door Autolite maar niet veel meer in omloop.

High Performance Carburateurs

Een High Performance carburateur is in de meeste gevallen een "4 Barrel" model carburateur. Zowel Hollals Edelbrock zijn populaire aftermarket carburateurs die met goed afstellen het karakter van een motor grondig kunnen veranderen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur wat betreft merk en uitstraling. Het grootste verschil tussen Holley en Edelbrock zit hem in de opbouw van de carburateur en de manier waarop het brandstof mengsel wordt gemixt. Een Edelbrock is relatief simpel van bouwwijze, en makkelijk om af te stellen. Hoewel een Holley een stuk ingewikkelder is om af te stellen is, zijn er wel duidelijk betere prestaties mee te bereiken. Een derde optie is Predator carburateur, het is een carburateur in zijn simpelste vorm. Daardoor is hij nooit slecht afgestelt, maar ook nooit perfect. Het grootste nadeel is zijn hoogte, en daarmee de afstand tot de onderkant van de motorkap.

Carburateur op een auto met handmatige versnellingsbak

Op een auto met handmatige versnellingsbak kan niet zomaar iedere carburateur geplaatst worden. In het geval het een high performance motor is, wordt dit nog kritischer. Wat namelijk het geval is met een motor met versnellingsbak is dat men kan terugschakelen en de auto laten afremmen op de motor. Met een Edelbrock carburateur is er niets aan de hand, met Holley ligt dit net even anders.

Holley maakt van de meest voorkomende types 2 soorten carburateurs namelijk “vacuum secondary” en “mechanical secondary”. De eerste carburateur maakt gebruik van manifold vacuum om de 2e trap te openen, een “mechanical secondary” carburateur wordt progressief bediend en geopend, maar ook gesloten. Bij het terug schakelen kan het namelijk gebeuren dat het manifold vacuum wegvalt, waardoor de 2e trap opent zonder dat aan de primaire zijde brandstof wordt toegevoegd aan de lucht, wat kan resulteren in een tijdelijk arm lucht/brandstof mengsel. Een arm mengsel op hogere toerentallen kan ik zeer korte tijd veel schade aanrichten.

Edelbrock werkt in haar carburateurs met een mechanisch bediende 2e trap, maar met daarboven een vlinderklep met een gewicht die de klep sluit. Zodra de motor extra lucht vraagt opent deze klep. Bij gas loslaten sluit automatisch de onderste vlinderklep.

De regel is dus: op een auto met handbak dient een carburateur  te zitten met “mechanical secondary”. Deze carburateur van holley heeft de befaamde naam “Double Pumper”.

Revisie, modificatie en afstellen

Carburateurs hebben met enige regelmaat onderhoud nodig. dit kan onder andere het vervangen van de acceleratie pomp, pompnokje of pakkingen zijn. In sommige gevallen is er meer aan de hand. Iedere carburateur heeft na verloop van tijd (jaren) last van het inlopen van de “throttle shafts”. Dit zijn de asjes waar de vlinderkleppen aan verbonden zijn. Door de kracht die erop komt via de gaskabel worden de gaten in het carburateur huis ovaal en zijn ze niet meer voldoende dicht. Hierdoor wordt “valse lucht” aangezogen en in sommige gevallen zelfs vuil. Valse lucht betekent niets meer of minder dan lucht die niet “metered” is. De lucht die door het luchtfilter door de carburateur aangezogen wordt word “gewogen of, in het Engels: metered” en daarna voorzien van de juiste hoeveelheid brandstof. Lucht die langs de assen lekt veroorzaakt een vals vacuüm,  het houdt in principe de carburateur voor de gek. Dit is alleen op te lossen door de carburateur te voorzien van nieuwe asjes en de gaten uit te boren en te voorzien van nieuwe busjes zodat de assen weer afdichten.

In sommige gevallen is het gebruik van andere “boosters” noodzakelijk. Dit zijn de kelkjes die je bovenin de carburateur ziet zitten, en deze regelen via de luchtstroom de hoeveelheid brandstof die aan het mengsel wordt toegevoegd. De vorm en het formaat bepaald de “signaalsterkte” en in sommige gevallen is de carburateur precies op maat maar is de signaal sterkte niet sterk genoeg of juist goed maar een te groot obstakel in de luchtstroom. Dit kan met een speciaal gereedschap gewisseld worden en is beduidend goedkoper dan een nieuwe of andere carburateur.

Het afstellen van carburateurs kan maar op 1 goede manier en dat is het volgen van een vaste volgorde. Het heeft geen zin om een carburateur te verstellen als de brandstof druk niet goed is of het niveau in de vlotterkamers niet correct is. Een carburateur heeft minimaal 3 circuits:

-Idle circuit, dit is het stationaire circuit. Het toerental wordt geregeld door de vlinderkleppen en het mengsel door luchtschroeven.

-Main circuit, dit is het circuit wat gebruikt wordt van net iets meer dan stationair tot bijna volgas.

-Power circuit, dit wordt gebruikt in “WOT” of “Wide Open Throttle” situaties

Dit is ook de volgorde die moet worden aangehouden bij het afstellen. Bovendien dient het acceleratie circuit en het secundaire circuit afgesteld te worden. In sommige gevallen kan zoiets een halve dag in beslag nemen. Maar het eindresultaat is er ook naar.

Luchtfilters

Een luchtfilter heeft een simpele maar belangrijke taak. Het toelaten van schone lucht naar de carburateur. Hoe minder weerstand hoe beter. Hoe kouder de lucht hoe beter. Er zijn 2 soorten luchtfilters.

-Papieren luchtfilters hebben als voordeel dat ze uitstekend filteren met weinig weerstand en een lage kostprijs hebben. Nadeel is dat ze met regelmaat vervangen moeten worden en slecht tegen vocht kunnen en ook vocht doorlaten als het in direct contact met vocht komt.

-katoenen luchtfilters zijn herbruikbare luchtfilters. Je kunt ze inspuiten met speciale luchtfilter olie om stof en vocht te filteren en daarna uitspoelen en weer opnieuw inspuiten. K&N is een bekend voorbeeld van dit type filters. Ze zijn duurder in aanschaf en dienen ook met regelmaat onderhouden te worden. Het is wel een voordeel dat ze uitstekend bestand zijn tegen vocht en ook een lage weerstand hebben op de luchtstroom.

UA-40769013-1