Er zijn heel veel verschillende fabrikanten die motoronderdelen leveren. Ze beweren allemaal het beste te bieden. Dat maakt het soms moeilijk om een keuze te maken. Om dan ook nog een correcte samenstelling van alle onderdelen te krijgen valt helemaal niet mee. Veel mensen kunnen hier hulp bij gebruiken.

Iedereen heeft persoonlijke voorkeuren en daarmee proberen we dan een goede selectie van onderdelen en toepassingen te maken.

Rebuilt 

In het geval een motor is versleten of een auto gerestaureerd word kan het zijn dat de motor een aantal nieuwe onderdelen nodig heeft. In eerste instantie begint men dan met de oliepomp, oliepomp aandrijfasje, nokkenas ketting en de krukas- en drijfstanglagers. In het geval er een duidelijke stootrand in de cilinder zit en de boringen ovaal zijn geworden kan men besluiten om de motor te laten boren. Een overmaatse zuiger en zuigerveren zijn dan noodzakelijk. Hier begint het verhaal al een hele andere wending te krijgen en kunnen we niet meer zomaar een oud onderdeel voor een nieuw vervangen. Alles dient op maat te zijn en de spelingen gecontroleerd. Nokkenassen en stoters zijn ook slijtage gevoelig, zeker "flat tappets" waarmee bijna iedere amerikaanse motor is uitgerust. In de cilinder kop zijn vaak de kleppen ingeslagen op de zittingen en de klepgeleiders ovaal geworden. Dit alles dient gecontroleerd te worden en indien nodig gerepareerd om weer een betrouwbare motor te krijgen.

Stroker

Een stroker is een motor met de originele externe afmetingen met een groter slagvolume, voornamelijk door een langere slag van de krukas (stroke). Dit is een relatief goedkope manier om het vermogen van de motor flink op te voeren. Een 5.0 liter motor kan zonder enig probleem 5.7 liter of groter worden. Omdat de slag verandert dient ook de drijfstang en zuiger te worden vervangen, vandaar dat dit vaak in een complete set op de markt wordt gebracht. Het kwaliteit verschil is groot en de afwerking van details verschilt vaak ook veel. De keuze bestaat vaak uit materiaalsoorten van zuiger, drijfstang en krukas en de balans van het geheel in combinatie met een "balancer" en flexplaat. Een verkeerde keuze resulteert in een motor die vanaf het begin zichzelf aan het vernietigen is of waarbij de koppelomvormer niet meer op de flexplaat past.

High Performance onderdelen

High performance onderdelen staan nooit op zichzelf. Alleen een grotere carburateur geeft weinig extra vermogen als de inlaat de luchtstroom afknelt en de nokkenas de kleppen relatief korte tijd bedient. Het vermogen van de motor komt en gaat door de cilinderkop, dus alles wat hiermee te maken heeft dient op elkaar afgestemd te worden. In bijna alle gevallen van een auto die voor op de weg bedoeld is geldt dat veel groter niet beter is. Een carburateur van 20% groter gaat geen 20% extra vermogen opleveren. Als men besluit om de motor onder handen te nemen om meer vermogen te krijgen dienen alle onderdelen die te maken hebben met de luchtstroom naar, door en uit de cilinderkop op elkaar afgestemd te zijn. Een nokkenas met extra lifthoogte veranderd de klepgeometrie, waardoor andere stoterstangen noodzakelijk zijn. Maar door de extra druk die klepveren en tuimelaars te verwerken krijgen mogen deze ook niet over het hoofd gezien worden. Inlaat manifolds en de inlaatkanalen kunnen “geport” worden waardoor ze perfect op elkaar aansluiten en daardoor een betere doorstroming geven. De uitlaatzijde is een heel verhaal op zich en kan van grote invloed zijn op het karakter van de motor.

 Gebruikte termen in de beschrijving van de diverse motoren

Voor de beschrijving van de genoemde motoren worden de vermogens genoemd waarmee ze geadverteerd werden. In 1972 veranderde er heel wat in de wereld van Muscle Cars. Ten eerste werd het nieuwe stelsel van “net HP” ingevoerd. Dit betekende dat het vermogen wat de motor werkelijk werd afgegeven aan het vliegwiel werd vermeld. Voor deze tijd werd “Gross HP” namelijk genoemd. Dit was het vermogen van een motor zonder dynamo, waterpomp, luchtfilter en uitlaatsysteem. Gemiddeld gesproken ging er rond de 15% tot 20% van het vermogen via deze nieuwe berekening af. Afhankelijk van de hoeveelheid accessoires (alleen een dynamo, met of zonder stuurbekrachtiging en airco). Ten tweede kwam de olie crisis opzetten en werden alle motoren, vooral de meer vermogende versies, aanzienlijk beperkt op compressie verhouding en daarmee het vermogen.

 Verder enkele uitleg over gebruikte termen.

 -OE en OEM betekent “Original Equipment” en zijn onderdelen die door de autofabrikant zijn geproduceerd. OEM betekent “Original Equipment Manufacturer” en maakt de onderdelen in opdracht van de autofabrikant, maar brengt deze ook zelfstandig op de markt.

-Bore Spacing is de afstand van het hart van de eerste cilinder tot het hart van de 2e cilinder. Dit heeft niets te maken met de diameter van de cilinders, maar bepaald wel de uiteindelijke maximale diameter. De grote van een motor hangt hier namelijk wel vanaf. Ford’s 385 serie is de grootste met 4.9 inch, chrysler’s RB en de GM motoren waren met 4.84 niet veel kleiner.

 -Deck Height is de afstand van center van de krukas tot de bovenkant van de cilinders. Van sommige motoren zijn meerdere hoogtes gebouwd, een makkelijk voorbeeld is het verschil met Chrysler’s B en RB serie motoren. Maar bijvoorbeeld Chevy’s big Block 454 gebruikte een 9.8 inch hoogte voor auto’s en een 10.2 inch hoogte voor trucks. Ook was er een aftermarket “pro stock” versie verkrijgbaar met een 9.2 inch hoogte.

 -Dual Quad is een term die gebruikt word om aan te tonen dat een motor voorzien is van 2 carburateurs met ieder 4 venturies (vandaar 2v, 4v, 6v of 8v) of zoals in Amerika gebruikelijk is; 4 Barrel.

 -Six Pack was de naam die Dodge gaf aan de motoren die uitgerust waren met 3 2 barrel carburateurs. Later werden eigenlijk alle 3x2v’s, onjuist, six packs genoemd. Ieder merk had zijn eigen naam, maar de naam van Dodge is algemeen geworden voor deze set-up.

 -4 bolt main caps zijn lagerkappen die de krukas op zijn plaats houden. Iedere kap word met 4 bouten gemonteerd in plaats van de gebruikelijke 2 bouten. Met de 4 bolt mains word het “kap wandelen” (het bewegen van de kappen onder grote krachten) veel beter onder controle gehouden.

 -Splayed 4 bolt main caps zijn kappen met 4 bouten maar daarbij worden de buitenste 2 bouten onder een hoek naar buiten geschroefd. Dit werd in originele vorm niet toegepast maar is een aftermaket alternatief, in eerste instantie omdat aan de buitenzijde meer materiaal zat om nieuwe gaten in te tappen. Later bleek dat dit ontwerp nog meer stevigheid bood aan de lagerkappen. De juiste volgorde en het juiste koppel is bijzonder belangrijk bij deze kappen, bij verkeerd gebruik vervormen ze en is de spanning op het lager ongelijk verdeeld.

 -Cross Bolt main caps. Dit wordt toegepast op Ford’s FE en Modular performance motoren alsook op Chrysler’s RB performance motoren en alle 426 Hemi’s. ten eerste is vereist dat de motor voorzien is van een soort “rok”, het zogenaamde  “deep skirt” ontwerp. Hierbij is het gietwerk van het blok doorgetrokken tot onder de krukas hartlijn. De kappen zijn dus aan de buitenzijde opgesloten door de “rok” en door deze “rok” heen wordt een gat geboord waardoor een bout dwars in de zijkant van de kap geschroefd wordt. Er zijn speciale bussen en “shims” nodig voor de afstand, welke bij elke demontage opnieuw afgesteld dient te worden. Ook zijn er speciale ringen nodig voor de afdichting van de olie in het carter en het blok dient een perfect vlak te hebben waarop de boutkop steunt. De lengte van de bout dient aan de specificaties te voldoen, een langere of kortere bout vergt een ander aanhaalmoment, wat extra belangrijk is omdat deze bouten gemakkelijk de kap uit het midden kunnen trekken. Ook dient de volgorde van aanhalen nauwkeurig gevolgd te worden.

 -HV/HP oliepomp. Dit is een modificatie die voor elke motor geadviseerd word. Het betekent “High Volume & High Pressure”. Een V8, vooral een gemodificeerde kan niet genoeg olie op de lagers krijgen. Sommige motoren dienen soms een extra olie voorziening te krijgen om te garanderen dat alles heel blijft.

 -Hydraulic tappets zijn hydraulische stoters. Deze stoters worden door olie van het smeer systeem op druk op gezet en zorgen ervoor dat er geen hoorbare klepspeling is. De druk in deze stoters worden mechanisch op voorspanning gezet met een veer en verder geregeld met de oliedruk. In sommige gevallen kan het gebruik van een extreem scherpe nokkenas het gebruik van zwaardere klepveren eisen. De stoters dienen hierop afgesteld te zijn, het is daarom geadviseerd om een totale “cam & lifters” set te kopen of zelfs een set waarbij de klepveren zijn inbegrepen.

 -Flat tappets zijn stoters met een vlakke, oppervlakte geharde onderzijde. Deze stoters eisen een niet te agressief verloop van de nok, duur en lifthoogte zijn niet de bepalende factor, maar vooral het verloop van toenemen of afnemen van de lift hoogte is bepalend. Stoters van dit type zijn versleten als er braampjes zich beginnen te vormen of wanneer duidelijk wordt dat de geharde laag aangetast is. In beide gevallen dient de nokkenas goed geïnspecteerd te worden.

 -Roller tappets zijn zowel mechanisch of “solid” verkrijgbaar alsook hydraulisch. In plaats van een vlakke onderzijde zit hier een gelagerd wieltje aan de onderzijde die over de nokkenas “loopt”. Deze nokkenassen mogen een scherper verloop hebben, maar worden van een ander materiaal gemaakt dan “flat tappet cams” en zijn niet uitwisselbaar met elkaar. Roller tappets dienen geborgd te worden tegen roteren. In veel OE gevallen gebeurt dit door zogenoemde “dogbones”. Dit zijn stalen of aluminium plaatjes met de vorm van een 8 waar de bovenste en onderste helft af is en om een vlak deel van de stoter vallen en zo voorkomen dat de stoters verdraaien, waardoor de looprol niet meer haaks op de nok staat. De plaatjes worden door een plaat op zijn plaats gehouden die verticale bewegingen van de plaatjes toelaat. De betere aftermarket lifters hebben zogenoemde “Z-bars” en zijn vanuit de fabriek voorzien van deze plaatjes en dus komen deze stoters ook als paren uit de verpakking.

 -Wedge verbrandingskamer is een ontwerp van de verbrandingskamer waarbij de kleppen naast elkaar staan en onder dezelfde hoek. Dit is de gemakkelijkste manier om een cilinderkop te produceren voor een motor met onderliggende nokkenas.

 -Canted valve verbrandingskamer is ontworpen om de kleppen meer ruimte te geven om te spoelen door ze onder verschillende hoeken in de kop te plaatsen. Ze staan in principe schuin ten opzichte van elkaar. Iets ingewikkelder om te produceren dan Wedge koppen maar met een veel verbeterde doorstroming van de lucht door de koppen.

 -Hemi verbrandingskamer is een afkorting voor Hemispherical, wat halfrond of halve bol betekent. De kleppen staan hierbij tegenover elkaar en hebben daardoor veel meer ruimte en kunnen dan ook aanzienlijk groter zijn.

 -Pent roof verbrandingskamer is een ontwerp voor een motor met bovenliggende nokkenas(sen) meestal in combinatie met 4 kleppen per cilinder. Het heeft de vorm van een driehoek met de 2 schuine zijde’s aan de bovenzijde waar de kleppen in zitten.


Afbeeldingsgalerie

UA-40769013-1